sobota, 23 kwietnia 2016

Czekoladowy omlet z cukinią


Składniki:
2-3 łyżki mąki gryczanej
1 łyżka mąki kokosowej
1/2 łyżki kakao
1/3 łyżki ksylitolu
1/2 cukinii
odrobina wody i oleju kokosowego
4 białka/1żółtko lub 2 jajka
Sos:
1 łyżeczka dżemu 100% brzoskwiniowego
2 łyżki jogurtu naturalnego
dodatkowo:
borówki
maliny 
orzechy włoskie
suszona żurawina 



Białka ubijamy na sztywną piane, dodajemy mąki, kakao, żółtko, ksylitol i odrobinę wody. Wszystko delikatnie razem ubijamy. Na grubych oczkach zetrzeć cukinię. Dodać do masy i dokładnie wymieszać. Omleta usmażyć z dwóch stron na patelni posmarowanej olejem kokosowym. Składniki sosu wymieszać. Posmarować omleta i udekorować ulubionymi bakaliami i owocami. 


0 komentarze:

Prześlij komentarz