sobota, 21 maja 2016

Jaglany omlecior orzechowy z podwójnym sosem

Składniki na omlet:
1/2 cukinii
3 łyżki mąki jaglanej
1 jajko
2 białka
1 łyżka ksylitolu
1 łyżka mąki orzechowej
odrobina oleju kokosowego
składniki na sos czekoladowy:
2-3 plastry banana
1 plaster awokado
1-2 łyżki mleka
1 łyżeczka kakao
1 łyżeczka ksylitolu (jeśli lubi się słodkie)


składniki sos malinowy:
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka dżemu malinowego 
dodatki:
borówki
nektarynka
śliwka
gorzka czekolada
orzechy brazylijskie

Cukinie ścieramy na grubych oczkach. W osobnej misce ubijamy białka na pianę. Dodajemy żółtka, mąki, odrobinę wody i delikatnie ubijamy. Do masy dodajemy cukinię i delikatnie mieszamy. Gotowe ciasto wylewamy na rozgrzaną patelnię posmarowaną olejem kokosowym i smażymy z dwóch stron. Składniki sosu czekoladowego blendujemy na gładką masę, a sosu malinowego dokładnie mieszamy. Gotowego omleta dekorujemy ulubionymi dodatkami i polewamy sosami. 

0 komentarze:

Prześlij komentarz