poniedziałek, 27 czerwca 2016

Koksowy i czekoladowy mugcake z cukinią

Składniki:
1 jajko
1 białko
1/2 cukinii
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1.5 łyżeczki mąki kokosowej
2 łyżki mąki gryczanej
1 łyżeczka kakao
odrobina oleju kokosowego 
1 łyżeczka ksylitolu 


Cukinię ścieramy na grubych oczkach. Białka ubijamy na pianę, dodajemy proszek do pieczenia, żółtko, mąki, odrobinę wody i delikatnie ubijamy. Dodajemy cukinię i delikatnie mieszamy. Kubeczki smarujemy olejem kokosowym. Przelewamy masę do jednego kubeczka. Dodajemy do pozostałej masy kakao, mieszamy i przelewamy do drugiego kubeczka. Pieczemy w mikrofalówce ok 5 minut. Mugcake polewamy sosem koksowym  dekorujemy ulubionymi owocami. 

1 komentarz: