niedziela, 11 września 2016

Orzechowo kokosowy omlet pieczony z kalafiora

Składniki:
2 białka jaj
1 jajko
2 łyżki mąki ryżowej
1 łyżka masła lub mąki orzechowej
1 łyżka mąki kokosowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
220g mrożonego kalafiora
garść malin


Kalafiora rozmrażamy i blendujemy na gładką masę, w osobnej misce ubijamy biała jaj. Wszystkie składniki z wyjątkiem malin delikatnie mieszamy dodając odrobinę wody. Przelewamy ciasto do foremki i dekorujemy malinami. Pieczemy 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180*. 

2 komentarze:

  1. i naprawdę nie czuć kalafiora? coraz częściej spotykam przepisy na słodko z wykorzystaniem kalafiora czy brokuła, trzeba w końcu spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam kalafiora, choć w życiu sama nie wpadłabym na pomysł by przyrządzić go na słodko :)

    Czuję się zaintrygowana, chętnie coś takiego upichcę, tylko jak to jest z tymi jajkami i białkiem, bo często się pojawiają w Pani przepisach? 3 białka się ubija i osobno żółtko? Czy dwa białka i całe jajko dodaje osobno?

    Pani przepisy i przemiana są moją ogromną inspiracją do odchudzenia siebie i partnera - dziękuję! :)
    Pozdrawiam serdecznie i życzę dalszych sukcesów,
    Ania

    OdpowiedzUsuń