Składniki spód:
200g mrożonego kalafiora
2 białka jaj
1 jajko
5 łyżek mąki gryczanej
3-5 łyżek ksylitolu
2 łyżki mąki kokosowej
Składniki na budyń:
1 czekoladowy budyń bez cukru
1-2 łyżki ksylitolu
1 łyżeczka kakao
szklanka wody
1/2 szklanki mleka
1 jajo
Składniki czekolada:
1 łyżka oleju kokosowego
1 łyżka ksylitolu
1 łyżka białka natualnego lub mąki kokosowej
Rozmrożony kalafior blendujemy z żółtkiem, białka jaj ubijamy na pianę w osobnej misce. Do białek dodajemy pozostałe składniki i delikatnie mieszamy. Przelewamy ciasto do foremki i wstawiamy na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 180*.
Budyń mieszamy z ksylitolem, kakao, mlekiem i wodą i gotujemy na małym ogniu. Gdy budyń będzie prawie gotowy dodajemy do niego jajko i mieszamy( nie trzymamy już na ogniu)/ Budyń wylewamy na ciasto i pieczemy kolejne 15 minut. Odstawiamy ciasto do wystygnięcia.
Na patelni rozpuszczamy składniki białej czekolady i polewamy nimi ciasto, wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
0 komentarze