Składniki:
2 jajka
1 białko jaja
6 łyżek mąki gryczanej
1-2 łyżki mąki kokosowej
1 cukinia
2-3 łyżki ksylitolu
1 dojrzały banan
70 g twarogu
Białka ubijamy na sztywną pianę. Do osobnej miski dodajemy żółtko jaj, mąki, ksylitol, banana i twaróg. Wszystkie składniki dokładnie blendujemy, jeśli masa jest zbyt gęsta dodajemy trochę wody. Cukinię zetrzeć na grubych oczkach. Dodać do ciasta razem z ubitymi białkami i dokładnie wymieszać. Ciasto wylać do foremki i piec 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180*.
5 komentarze
Bardzo interesujący przepis. Zastanawiam się, czy ciasto jest słodkie :)
OdpowiedzUsuńdla mnie w sam raz, ale jeśli lubisz bardziej słodkie to dodaj wiecej ksylitolu :)
UsuńWspaniały przepis, dzisiaj popołudniu go realizuję :)
OdpowiedzUsuńcieszę się ! :D
UsuńOoo, świetne połączenie i ładnie wygląda.
OdpowiedzUsuń