niedziela, 24 kwietnia 2016

Kokosowe ciasto z cukinią



Składniki:
2 jajka
1 białko jaja
6 łyżek mąki gryczanej
1-2 łyżki mąki kokosowej
1 cukinia
2-3 łyżki ksylitolu
1 dojrzały banan
70 g twarogu





Białka ubijamy na sztywną pianę. Do osobnej miski dodajemy żółtko jaj, mąki, ksylitol, banana i twaróg. Wszystkie składniki dokładnie blendujemy, jeśli masa jest zbyt gęsta dodajemy trochę wody. Cukinię zetrzeć na grubych oczkach. Dodać do ciasta razem z ubitymi białkami i dokładnie wymieszać. Ciasto wylać do foremki i piec 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180*. 


5 komentarzy:

  1. Bardzo interesujący przepis. Zastanawiam się, czy ciasto jest słodkie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dla mnie w sam raz, ale jeśli lubisz bardziej słodkie to dodaj wiecej ksylitolu :)

      Usuń
  2. Wspaniały przepis, dzisiaj popołudniu go realizuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ooo, świetne połączenie i ładnie wygląda.

    OdpowiedzUsuń