poniedziałek, 6 marca 2017

Fit pleśniak

Składniki spód i góra:
3 żółtka
1 szklanka mąki gryczanej
1/2 szklanki mąki kukurydzianej (ryżowej lub z cieciorki)
1 łyżka ksylitolu
2-3 łyżki mąki kokosowej
3-4 łyżki oleju kokosowego
masa czekoladowa:
1 jajo
1 szklanka daktyli
2 łyżki kakao
3-4 łyżek dzemu 100% z czarnych porzeczek
pianka:
1 łyżka ksylitolu 
5 białek jaj

Rozpuszczamy olej kokosowy na patelni. Daktyle zalewamy wrzątkiem tak żeby wszystkie były pod wodą. Zostawiamy daktyle do napęcznienia i olej do wystygnięcia. Mieszamy olej z mąką kukurydzianą, kokosową, żótkami, mąka gryczaną, ksylitolem i zagniatamy na ciasto. Jeśli się rozpada dodajemy trochę wody. Dzielimy ciasto na pół, połowę wykładamy na blaszce, połowę wkładamy do lodówki. Daktyle razem z pozostałością wody blndujemy z jajkiem, kakao, smarujemy ciasto dżemem, ubitymi białkami na pianę z ksylitolem i posypujemy pozostałością ciasta startego na dużych oczkach. Pieczemy kolejne 30 minut. 


2 komentarze:

  1. Czy mąkę gryczaną da się zastąpić ?

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzień dobry.
    Dodajemy 5 żółtek z tych co zostaną po oddzieleniu białek do piany?
    I jak to pieczemy kolejne 30 min. A wcześniej ile?

    OdpowiedzUsuń