Składniki:
1,5 szklanki mąki gryczanej
1 szklanka mąki z cieciorki (można zastąpić inną)
2/3 szklanki wody
4 łyżki oleju kokosowego
1 łyżka czarnuszki
1 łyżka maku
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka ksylitolu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mąki, sól, proszek do pieczenia, ksylitol, mak i czarnuszkę wsypujemy do miski i mieszamy. Olej kokosowy rozpuszczamy na patelni. Pozostawiamy do schłodzenia. Dodajemy olej i wodę do masy, zagniatamy ciasto ( jeśli jest zbyt klejące dodajemy więcej mąki). Ciasto wstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie wycinamy krakersy, rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i solimy. Pieczemy 6-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180*. Czas zależy od grubości krakersów.
1,5 szklanki mąki gryczanej
1 szklanka mąki z cieciorki (można zastąpić inną)
2/3 szklanki wody
4 łyżki oleju kokosowego
1 łyżka czarnuszki
1 łyżka maku
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka ksylitolu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mąki, sól, proszek do pieczenia, ksylitol, mak i czarnuszkę wsypujemy do miski i mieszamy. Olej kokosowy rozpuszczamy na patelni. Pozostawiamy do schłodzenia. Dodajemy olej i wodę do masy, zagniatamy ciasto ( jeśli jest zbyt klejące dodajemy więcej mąki). Ciasto wstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie wycinamy krakersy, rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i solimy. Pieczemy 6-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180*. Czas zależy od grubości krakersów.
1 komentarze
nareszcie miałabym domową i zdrową wersję mojej ukochanej słonej przekąski!
OdpowiedzUsuń