czwartek, 25 lutego 2016

ciasto z porzeczkowym kremem


Składniki na masę ciemną:
1 banan
1/2 opakowania serka wiejskiego
1/3 małej cukinii
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżki kawy rozpuszczalnej
 2 łyżki kakao
6 łyżek mąki gryczanej
1 łyżka ksylitolu
1 łyżka mąki orzechowej
3 białka jaj (do górnej warstwy ciasta) 


Żółtka blendujemy z bananem, serkiem, kawą, proszkiem do pieczenia, ksylitolem i mąkami. Dodajemy ubite na pianę białka i startą na tarce cukinię oraz kakao. Dokładnie mieszamy.


Krem porzeczkowy:
1 serek tutti frutti naturalny 
8 łyżek dżemu porzeczkowego 100% 
1 opakowanie jogurtu naturalnego

Wszystkie składniki sosu porzeczkowego mieszamy. Wylewamy ciemną masę ciasta i pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180*, po tym czasie wylewamy na górę krem i pieczemy kolejne 10 minut. Na górę dodajemy 3 ubite na pianę białka z 1 łyżką ksylitolu. Piekarnik zmieniamy na 130* i pieczemy kolejne 40 minut. 

0 komentarze:

Prześlij komentarz