niedziela, 21 lutego 2016

Czekoladowa rolada

Składniki na ciasto:
3 jajka
1 białko
8 łyżek mąki gryczanej
2 łyżki kakao
2 łyżki ksylitolu
Składniki musu
1/3 opakowania twarogu
4 łyżki dżemu porzeczkowego
4 łyżki mleka
4 łyżki serka wiejskiego
1 łyżka jogurtu naturalnego
2-3 łyżki nasion chia 


Mąkę gryczaną mieszamy z kakao i dokładnie przesiewamy. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na pianę, dodajemy po łyżce ksylitolu i na końcu żółtka ubijając na małych obrotach miksera. Na końcu dodajemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy. Masę wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub do dużej foremki na ciasto. Pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180*. W czasie pieczenia robimy mus. Blendujemy ze sobą twaróg, serek wiejski, jogurt, mleko i dżem. Do masy dodajemy chia i dokładnie mieszamy. Po wyjęciu ciasta z piekarnika odklejamy go od papieru, nakładamy krem i zwijamy. Roladę owijamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki na noc. 

Ps. Moje ciasto się rozpadło, ponieważ zrobiłam zbyt gruby biszkopt, dlatego radzę zrobić cieńszy :) 





4 komentarze:

  1. piękne kolory! myślałam, że to twaróg jagodowy:) mam wszystkie składniki, tylko kaszę gryczaną zmielić na mąkę i próbować!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Można użyć jakiejś innej mąki?:)

    OdpowiedzUsuń