poniedziałek, 15 lutego 2016

Orzechowe musli jęczmienno-gryczane z suszoną żurawiną i jagodami goi






Składniki:
200g płatków jęczmiennych
100g płatków gryczanych 
1/3 szklanki żurawiny 
1/3 szklanki orzechów ziemnych
1/3 szklanki nerkowców
1/3 szklanki orzechów włoskich
1/4 szklanki orzechów pekan
20 g mąki orzechowej
50 g miodu
1/4 szklanki jagód goi 





Płatki wsypujemy do miski. Orzechy prażymy na patelni, następnie siekamy. Posiekane orzechy łączymy z płatkami. Do rondelka wlewamy miód, dodajemy mąkę i wlewamy odrobinę wody. Miód rozpuszczamy na małym ogniu i następnie dodajemy do musli. Dokładnie łączymy płatki z miodem. Musli wysypujemy na blachę pokrytą papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na 10-20 minut nagrzanego do 200*(co chwilę mieszając). Na ostatnie 3 minuty dodajemy żurawinę do granoli. Gotowe musli wrzucamy do miski i mieszamy z jagodami goi.





Musli najlepiej zalać jogurtem i wstawić na noc do lodówki, rano dodać owoce i śniadanie gotowe. 

0 komentarze:

Prześlij komentarz