wtorek, 16 lutego 2016

Wegańskie ciasteczka


Składniki na masę ciemną:
5 łyżek rodzynek
2 łyżki kakao
2 łyżki mąki orzechowej
1 łyżka oleju kokosowego
5 łyżek mąki gryczanej






Rodzynki zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na kilka minut. Wylewamy wodę, dodajemy pozostałe składniki i dokładnie blendujemy. Masę rozwałkować i wyciąć małe kółka. 



Składniki na masę jasną:
3 łyżki wiórek kokosowych
1/2 łyżki oleju kokosowego
4 łyżki mąki gryczanej
3 łyżeczki masła orzechowego
5 łyżek wody
1/2 łyżki ksylitolu 

Wszystkie składniki wrzucamy do miseczki, dokładnie mieszamy widelcem. Zagniatamy ciasto widelcem, formujemy kuleczki i przykrywamy nimi ciemną warstwę ciastka. Białą warstwę przykrywamy ciemną. 

4 komentarze: