wtorek, 8 marca 2016

Buraczane naleśniki z roszponką

Składniki:
1 jajko
2 białka jaj
4 łyżki mąki gryczanej
4-5 łyżek soku z buraka
garść roszponki
2 łyżeczki ksylitolu
odrobina oleju kokosowego
kostka gorzkiej czekolady
1-2 orzechy brazylijskie

Sos:
4 łyżeczki jogurtu naturalnego
1-2 łyżeczka mleka
1 łyżeczka dżemu porzeczkowego 100%


Roszponkę myjemy i blendujemy na gładką masę. Dodajemy sok z buraka, ksylitol, mąkę, jajka i białka i dokładnie mieszamy. Smażymy naleśniczki na patelni posmarowanej olejem kokosowym. Z porcji wychodzą 4 duże naleśniki lub 5 małych. Składniki sosu mieszamy, polewamy nimi naleśniki. Posypujemy posiekaną gorzką czekoladą i orzechami. 

2 komentarze:

  1. Cześć, jaki polecasz olej kokosowy? Próbuję znaleźć jakieś informacje na internecie, ale dla mnie olej kokosowy to nowość i nie wiem jaki wybrać. Pozdrawiam Kaśka:)

    OdpowiedzUsuń