sobota, 2 lipca 2016

Tarta z cukinią, szpinakiem i kurczakiem

Składniki spód:
1 szklanka mąki gryczanej
1/2 szklanki mąki z cieciorki
1 łyżka czarnuszki
1 jajko
1 łyżka wody
szczypta soli
2 łyżki oleju kokosowego
Składniki farsz:
2 małe filety z kurczaka
3 garście szpinaku
1 średnia cukinia
1 łyżka oleju kokosowego
1 ząbek czosnku
1 pomidor
sól, pieprz, oregano, bazylia
sos sojowy, natka pietruszki,



Składniki sos:
200 ml jogurtu naturalnego
1 jajko
2 plasterki sera żółtego
zioła prowansalskie, kolendra, 
lubczyk 

Olej rozpuszczamy na patelni, dodajemy do miski wraz z pozostałymi składnikami spodu do tarty. Wszystkie składniki zagniatamy na ciasto i wykładamy nim formę do pieczenia. Kurczaka kroimy w kostkę, dodajemy przyprawy (sół, pieprz, oregano, bazylia, sos sojowy), następnie podsmażamy na oleju kokosowym. Cukinie kroimy w kosteczkę, i podsmażamy razem ze szpinakiem. Doprawiamy solą i natką pietruszki. W miseczce mieszamy jajko z jogurtem i przyprawami. Ser kroimy w kostkę i mieszamy z sosem. Ciasto do tarty pieczemy 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180*. Następnie dodajemy kurczaka, warzywa, sos i pokrojonego pomidora i pieczemy kolejne 10-15 minut. 



Przepis zrobiłam wraz z @wiki.kucinska

2 komentarze:

  1. mniam, jadłam prawie identyczną kiedyś w restauracji, pyszniutkie! :)
    www.anialwowska.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń