sobota, 2 lipca 2016

Czekoladowe ciasto cukiniowe z budyniem i czereśniami

Składniki masa czarna:
7 łyżek mąki gryczanej
4 łyżki mąki kokosowej
1/3 szklanki wody
3 łyżki kakao
1 mała cukinia
2 łyżki oleju kokosowego
4 łyżki ksylitolu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
garść czereśni
Składniki masa biała:
1 budyń waniliowy bez cukru
1 łyżka ksylitolu
1 szklanka mleka koksowego lub zwykłego

Cukinię ścieramy na grubych oczkach. Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy. Białka ubijamy na pianę w osobnej misce, dodajemy mąki, wodę, kakao, ksylitol, żółtka, proszek do pieczenia i delikatnie ubijamy. Połowę ciasta przelewamy do blaszki pokrytej papierem do pieczenia i pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180*. W tym czasie wsypujemy budyń do rondelka, dodajemy ksylitol zalewamy mlekiem i dokładnie mieszamy gotując budyń na małym ogniu. Budyń wylewamy na ciasto i pieczemy kolejne 5 minut. Następnie wylewamy pozostałą część ciasta, ozdabiamy czereśniami i pieczemy kolejne 20 minut.


1 komentarz: