Składniki:
1 szklanka kaszy jaglanej
1 szklanka wody
1 szklanka mleka
15 daktyli
2 łyżki syropu klonowego/z agawy/miodu
Do masy ciemnej:
orzechy laskowe (w zależności od ilości kulek)
1 łyżka kakao
kilka łyżek mąki orzechowej
(lub posiekanych orzechów)
Do masy białej:
2-3 łyżki mąki kokosowej
migdały
kilka łyżek wiórek kokosowych
Kaszę gotujemy w wodzie i mleku razem z daktylami. Odstawiamy do wystygnięcia. Blendujemy na gładką masę. Przedzielamy na dwie równe części. Do jednej masy dodajemy mąkę koksową i syrop lub miód i ugniatamy masę. Formujemy kuleczki z migdałem w środku i obtaczamy w wiórkach kokosowych. Do drugiej masy dodajemy kakao i syrop bądź miód. Ugniatamy dokładnie do połączenia się składników. Formujemy kulki z orzechem w środku i obtaczamy w mące orzechowej lub posiekanych orzechach.
1 komentarze
Czy mąkę kokosowa można czymś zastąpić albo przygotować kulki bez niej?
OdpowiedzUsuń