środa, 7 września 2016

Kokosowo-porzeczkowe ciasto z kalafiora z figą

Składniki:
1 kalafior mrożony (450g)
2 jaja
1 białko jaja
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek mąki gryczanej
2 łyżki mąki kokosowej (lub wiórek)
1 łyżka dżemu porzeczkowego 100%
1.5 łyżki oleju kokosowego 
3 łyżki ksylitolu
3-4 łyżki wody
2 figi

Olej kokosowy rozpuszczamy na patelni. Kalafiora rozmrażamy i blendujemy na gładką masę. W osobnej misce ubijamy białka jaj. Do miski z kalafiorem dodajemy: żółtko, proszek do pieczenia, mąki, dżem, rozpuszczony olej kokosowy,wodę i ksylitol i dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy. Przelewamy ciasto do formy do pieczenia i dekorujemy figą. Pieczemy 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180*. 

1 komentarz:

  1. Wygląda smacznie a po takim posiłku może warto potrenować? :)

    OdpowiedzUsuń