sobota, 6 czerwca 2015

Twarogowe ciasto kokosowo czekoladowe z rabarbarem


Składniki: 
1 rabarbar
50 ml maślanki
20-30 g twarogu 
1 serek wiejski
100 g mąki owsianej
1-2 łyżki otrębów owsianych
2 małe dojrzałe banany 
2 łyżeczki stewi 
1 jajko
1 białko jaja
2 łyżki mąki kokosowej ( lub wiórek) 
2 łyżki kakao 

Rabarbar kroimy w małe kosteczki. Do miski wrzucamy serek, maślankę, twaróg, banany stewię i żółtko jaja. Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę. Dodajemy mąkę i otręby i dokładnie mieszamy. Jeśli masa jest zbyt gęsta dodajemy odrobinę wody. Następnie wrzucamy rabarbar i ponownie mieszamy. Połowę masy przelewamy do innej miski. Do jednej miski dodajemy mąkę kokosową, do drugiej kakao i dokładnie mieszamy. W osobnej misce ubijamy białka jaj. Połowę masy z białka dodajemy do masy kokosowej, połowę do czekoladowej. Wylewamy masę do foremki, najlepiej w kształcie tarty, na zmianę masę ciemną i masę białą. Pieczemy godzinkę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 






Ciasto polane czekoladą (zblendowany kawałek awokado, z kawałkiem banana, 3 łyżkami maślanki i łyżeczką kakao), posypane kokosem i orzechami włoskimi 


Smacznego :)

0 komentarze:

Prześlij komentarz