poniedziałek, 21 września 2015

Jaglana pianka na czekoladowym spodzie

Składniki na spód ciasta:
2 łyżki suszonej żurawiny
1 łyżka rodzynek
1 łyżka kakao
1 łyżka otrębów
1 łyżka orzechów ziemnych 
100 g cieciorki
1 jajko 
Składniki na górę ciasta:
3/4 szklanki mleka
2/3 banana
2 białka jaj
1 łyżka masła orzechowego
30 g płatków jaglanych
20 g mąki gryczanej
80 g cieciorki
2-3 łyżki jagód goi 

Żurawinę, rodzynki, kakao, otręby i orzeszki wsypujemy do miski i zalewamy gorącą wodą. Jak woda wystygnie dodajemy jajko, cieciorkę i blendujemy na gładką masę. Ciasto wylewamy do foremki i pieczemy 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180*. 


Banana kroimy w plasterki, zalewamy mlekiem. Dodajemy masło orzechowe, cieciorkę i blendujemy na gładka masę. Dodajemy płatki jaglane, mieszamy i ostawiamy na 5 minut. W tym czasie ubijamy 2 białka na pianę. Białka dodajemy do masy, mieszamy, dodajemy mąkę i ponownie mieszamy. Masę wylewamy na górę, posypujemy jagodami goi i pieczemy przez kolejne 35 minut. 

0 komentarze:

Prześlij komentarz