Składniki:
2.5 banana
15 łyżek mąki gryczanej
2 serki wiejskie
2.5 łyżki kakao
2 jajka
2 białka jaj
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki orzechów
3 łyżki suszonej żurawiny
3 łyżki miodu
Żółtka oddzielamy od białek, dodajemy do nich banana, mąkę, miód, serki, kakao i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki blendujemy. Białka ubijamy na pianę i dodajemy do masy, dokładnie mieszamy, Orzechy siekamy i większość dodajemy do ciasta razem z żurawiną i dokładnie mieszamy. Ciasto wlewamy do foremki ozdabiamy pozostałą częścią orzechów i pieczemy godzinę w piekarniku nagrzanym do 180*.
2 komentarze
Super napisane. Musze tu zaglądać częściej.
OdpowiedzUsuńDo tej pory nie zwracałam uwagi na zdrowe, bezglutenowe przepisy. jakoś nie potrafię sobie wyobrazić tego smaku, ale to pewnie dlatego, że jestem prawdziwą maniaczką muffinków czekoladowych z przepisu https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-babeczki-czekoladowe/ Od kiedy poznałam ten przepis piekę je regularnie i zawsze są przepyszne!
OdpowiedzUsuń