czwartek, 19 maja 2016

Marchewkowy przekładaniec

Składniki spód: 
2 małe marchewki
4 łyżki mąki gryczanej
1 jajko 
1 dojrzały banan
2 łyżki cynamonu
1-3 łyżki ksylitolu
3 łyżki jogurtu naturalnego

Składniki środek:
1.5 budyniu waniliowego (bez cukru)
1 szklanka mleka
1-2 łyżki ksylitolu
1/2 papai 

Składniki góra:
3 łyżki mąki jaglanej
1 jajko
2 białka
1 łyżka kakao
1-3 łyżki ksylitolu 

Marchewkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach. Mąkę, jajko, banan, cynamon, jogurt i ksylitol blendujemy na gładką masę. Dodajemy marchewkę i dokładnie mieszamy. Ciasto wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180* na 20 minut. W tym czasie robimy budyń. Mleko, budyń i ksylitol dokładnie mieszamy i wlewamy do rondelka. Podgrzewamy budyń na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Budyń wylewamy na ciasto i posypujemy pokrojoną w kostkę papają. Wstawiamy na kolejne 10 minut do piekarnika. Białka jaj ubijamy na pianę, dodajemy makę, kakao, ksylitol i żółtko i delikatnie ubijamy. Biszkopt przelewamy na ciasto i pieczemy przez kolejne 20 minut. Gotowe ciasto wyjmujemy i zostawiamy do wystygnięcia. 




0 komentarze:

Prześlij komentarz