Składniki spod:
2 łyżki mąki z cieciorki
1 łyżka ksylitolu
2 białka
1 żółtko
Składniki masa biała:
1 twaróg chudy 250 g
3 łyżki serka wiejskiego
1/2 szklanki mleka
1 jogurt naturalny
2 łyżki nasion chia
2 łyżki maki orzechowej/masła orzechowego
2 łyżki ksylitolu
2 łyżki żelatyny
Składniki góra:
5 łyżeczek dżemu malinowego 100%
1 łyżka żelatyny
Ubijamy białka na pianę, dodajemy ksylitol, kakao, żółtka i odrobinę wody i delikatnie ubijamy. Masę wylewamy do foremki i pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180*. Twaróg, mleko, jogurt, serek, mąkę i ksylitol blendujemy na gładka masę. Dosypujemy nasiona chia i dokładnie mieszamy. Żelatynę przesypujemy do szklanki, zalewamy odrobina wrzątku i wstawiamy do rondelka w którym jest wrząca woda. Podgrzewamy szklankę dodając stopniowo wody tak by było 1/2 szklanki i aby rozpuściła się żelatyna. Masę z żelatyny dodajemy do serka i dokładnie mieszamy. Masę twarogowa wylewamy na ciasto i wstawiamy do lodówki. Żelatynę na warstwę z dżemem przesypujemy do szklanki, zalewamy odrobina wrzątku i wstawiamy do rondelka w którym jest wrząca woda. Podgrzewamy szklankę dodając stopniowo wody tak by było 1/4 szklanki i aby rozpuściła się żelatyna. Gotową żelatynę mieszamy z dżemem i masę wylewamy na ciasto. Pozostawiamy w lodówce na godzinkę.
1 komentarze
To wstawianie szklanki we wrzątku do rozpuszczenia żelatyny to po prostu taki sposob? Bo ja zawsze zalewa wrzątkiem żelatyne i mieszam aż do rozpuszczenia a potem chłodzę w lodowatej kąpieli wodnej aby przestygła . Na jedno wyjdzie ? :)
OdpowiedzUsuń