środa, 4 maja 2016

Gruszkowe ciasto z rabarbarem o smaku kokosowo- czekoladowym przekładany budyniem

Składniki:
1 jogurt naturalny 200ml
1 jajko
1 białko jaja
7 łyżek mąki gryczanej
1-2 łyżki mąki kokosowej
1,5 łyżki kakao
1 banan
2-5 łyżek ksylitolu (zależy jakie słodkie lubicie, ja dałam 2)
1 rabarbar
2 łyżki dżemu gruszkowego 100%


Masa budyniowa:
1 budyń waniliowy bez cukru
1,5 szklanki mleka
2 łyżeczki ksylitolu

Banana blendujemy z żółtkiem, mąką kokosową, gryczaną, jogurtem, ksylitolem i dżemem. Rabarbar kroimy na drobną kosteczkę. Ubijamy w osobnej misce białka. Białka mieszamy z masą ciasta i rabarbarem (część rabarbaru zostawiany do posypania góry ciasta). Wylewamy połowę ciasta do foremki i wstawiamy na 10-15 minut do rozgrzanego piekarnika do 180*. W tym czasie robimy budyń. Zalewamy budyń i ksylitol mlekiem i gotujemy w małym rondelku. Gotowy budyń wylewamy na ciasto i pieczemy kolejne 10-15 minut. Do masy która nam została dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Wylewamy kakaową warstwę na warstwę budyniową, posypujemy rabarbarem i pieczemy kolejne 25 minut. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia. 




3 komentarze:

  1. Czy mąkę gryczaną można zastąpić jakąś inną?

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis, dzisiaj go realizuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo zdrowy przepis, dzisiaj go realizuję :)

    OdpowiedzUsuń