Składniki spód:
3/4 szklanki daktyli
1 łyżka tahini lub masła orzechowego
2 łyżki pestek słonecznika
1 jajo
1 łyżka mąki z cieciorki(lub jaglanej/ryżowej)
Składniki masa serowa:
1/2 szklanki kaszy jaglanej
3-4 łyżki ksylitolu
3-4 łyżki mąki lub wiórek kokosowych
120g twarogu
mały jogurt naturalny 200g
2 jajka
garść jagód mrożonych
Polewa:
3/4 gorzkiej czekolady
4-5 łyżeczek oleju kokosowego
Daktyle zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy na jakiś czas do napcznienia. Blendujemy daktyle z jajkiem, dodajemy tahini/masło orzechowe, mąkę i dokładnie mieszamy. Przelewamy masę do foremki i pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180*.
Kaszę jaglaną gotujemy. Blendujemy ją z pozostałymi składnikami oprócz jagód. Jeśli masa jest za gęsta dodajemy odrobinę wody. Przelewamy do foremki pół masy, posypujemy mrożonymi jagodami i wylewamy resztę masy. Pieczemy kolejne 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180*.
Jak ciasto ostygnie rozpuszczamy na patelni składniki polewy i polewamy ciasto. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
1 komentarze
Dzień dobry, a co robimy z pestkami słonecznika wskazanymi w składnikach? W przepisie nic o nich nie ma :)
OdpowiedzUsuń