środa, 23 września 2015

Czekoladowe ciasto twarogowe z musem z dyni


Składniki:
400 g dyni 
1 łyżeczka cynamonu
1-2 łyżeczki syropu z agawy 
80 g twarogu
50 g serka grani
1.5 banana
1 jajko
1 białko jaja
1-2 łyżki kakao
1 łyżka pestek dyni 
70 g mąki ryżowej



Dynię obieramy i kroimy. Zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie, wylewamy prawię całą wodę, przelewamy dynię do głębokiej patelni i dusimy na małym ogniu do momentu zmięknięcia. Miękką dynię wraz z wodą przelewamy do miski, dodajemy syrop z agawy, cynamon i dokładnie blendujemy. Twaróg, serek, mąkę, kakao, banana i żółtko jaja blendujemy na gładką masę. W osobnej misce ubijamy białka i dodajemy do ciasta. Wylewamy do foremki połowę ciasta, następnie mus i później drugą część ciasta. Posypujemy pestkami dyni. Pieczemy 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180*. 




0 komentarze:

Prześlij komentarz