30 g płatków żytnich
1 łyżka jagód goi
1 łyżeczka suszonej żurawiny
1 jajko
1 białko
1/3 dużej nektarynki
garść jeżyn
1/2 małej cukinii
1 łyżeczka mąki orzechowej
2 łyżki serka wiejskiego
kilka orzechów włoskich
Płatki, jagody goi i żurawinę przesypujemy do miseczki i zalewamy wrzątkiem. Miseczkę przykrywamy i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie dodajemy żółtko, serek, mąkę orzechową i pokrojoną w kostkę nektarynkę i cukinię. Wszystko dokładnie mieszamy. W osobnej misce ubijamy białka na pianę i dodajemy do masy. Ciasto wylewamy do foremki. Posypujemy posiekanymi orzechami i jeżynami. Pieczemy 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
0 komentarze