poniedziałek, 27 czerwca 2016

kokosowe ciasto z cukinią

Składniki:
2 jajka
1 białko
1.5 średniej cukinii
1 szklanka mąki gryczanej
1/2 szklanki mąki kokosowej
4 łyżki oleju kokosowego
1/2 szklanki ksylitolu
1/2 szklanki wody/mleka kokosowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Cukinie ścieramy na grubych oczkach. Białka ubijamy w osobnej misce na pianę. Na patelni podgrzewamy olej kokosowy tak by się rozpuścił. Do białek dodajemy wszystkie składniki z wyjątkiem cukinii delikatnie ubijamy masę, dodajemy cukinie i dalej ubijamy. Ciasto wylewamy do silikonowej foremki i wstawiamy na 70 minut do piekarnika rozgrzanego do 180*, odstawiamy do wystygnięcia.


Sos

3-5 łyżek wody/mleka kokosowego
Kilka plastrów awokado
1 mały dojrzały banan
1-2 łyżki kakao 




Składniki sosu blendujemy, polewamy nim ciasto, posypujemy wiórkami kokosowymi i odstawiamy na noc lub kilka godzin do lodówki.




0 komentarze:

Prześlij komentarz